Máte sen, který si chcete splnit, ale schází Vám k tomu vědomosti? Toužili jste se naučit něco nového,ale nevíte jak?

Poslední dobou se mě několik známých ptalo, odkud čerpám informace pro své soustavné samo-učení ve všech možných i nemožných oborech. A tak mě napadlo, že by se tato informace mohla hodit více lidem. Navíc můj syn začal chodit do školy, a tak mu občas pouštím základy matematiky z Khanovské školy a doháním předměty, které jsem již dávno zapomněl nebo mi jako dítěti připadaly absolutně nudné, ale jako dospělý bych znalosti z těchto oblastí ocenil. Cítíte podobnou potřebu? Máte doma potomka, kterého je těžké zaujmout standardními studijními prostředky? Právě pro Vás jsem sepsal následující stručný přehled. Jedná se především o video kurzy – a co je spojuje a přidává na atraktivitě? Jsou zdarma. Studium už totiž dávno není výhradou majetné elity – stačí Vám přístup k internetu a dozvíte se cokoli o čemkoli. Je to jen na Vás…

Začnu několika nabídkami pro ty, které limituje angličtina, tedy zdroji v českém jazyce

Slíbil jsem videa, tak začnu hned výjimkou 🙂 Naprostým základem, kde čerpat informace o čemkoliv, je internetová encyklopedie  Wikipedie.org

ctedu.cz – ČT edu nabízí přes 3 000 vzdělávacích videí z pořadů České televize. Videa jsou přehledně rozdělena podle stupňů, předmětových oblastí i témat tak, abyste se co nejsnáze dostali k tomu, co Vás zajímá a láká.

KhanovaSkola.cz – úžasná česká verze Khan Academy. Najdete tam matematiku, fyziku ichemii, biologii, ekonomii, dějepis  a další. Mě osobně vzhledem k mému zaměření okouzlil úžasný výklad teorie informace, který začíná už od pravěku – musím říct, že tak kompletní přehled jsem ještě neslyšel.

www.naucmese.cz skvělý český server se spoustou kurzů  z různých oblastí.

www.seduo.cz – především kurzy pro osobní rozvoj. Některé jsou placené, ale těch zdarma je takédost. Mimo jiné komunikace s lidmi, projektové vedení, zaklady sociálních sítí, základy obchodování atp.

www.sprednasky.cz – online přednášky Fyzika, Vesmír, Lidské tělo, IT, inspirace… Zatím jich je pouze pár, snad se časem rozrostou.

www.sandel.cz – výuka justice s českými titulky, Spravedlnost s Michalem Sandelem (Sandel je profesorem na Harvardu).

Někdy se mi stává, že nemám náladu na čtení – v tu chvíli jsou video kurzy naprosto ideálním řešením.

A teď něco pro motivované angličtináře – pokud se chcete v angličtině zdokonalit, je poslech studijních materiálů skvělá volba!

Pro studium jazyků doporučuji www.duolingo.com – přináší i aplikace.

Když hledám vysvětlení různých gramatických jevů v angličtině, používám www.helpforenglish.cz. Autor má jedinečný talent podat anglickou gramatiku srozumitelně i pro antitalenty na jazyky, jako jsem já. 🙂

Anglické zdroje:

www.youtube.combooks – pokud zvládáte AJ, je youtube neuvěřitelnou studnicí studijních materiálu téměř o čemkoliv. Od funkce baterky až po atomovou bombu. Doporučuji začít s „how learn …“, „how works …“, „how to make …“

www.ted.com – tato videa prostě miluju. Úžasně inspirativní, zachycující samou podstatu umění, technologie, lidství, globálních problémů, vědy jako takové. Chcete se dozvědět, k čemu je kvantový počitač, proč neplníme svoje sliby, jak lidstvo bohatne? Na Tedu se to dozvíte. A bude Vás to bavit!

www.khanacademy.org Khan Academy založil pan Khan, který při učení svých dětí pripravil materiály, které zapůsobily i na ostatní, a on pochopil, že má velké nadání na zjednodušení probírané latky. Dal výpověď a začal se věnovat pouze výuce, a tak vznikla Khan Academy.

Definice z Wikipedie: „Khan Academy je nezisková organizace zaměřená na vzdělávání, založená v roce 2006 Američanem Salmanem Khanem, absolventem MIT a Harvardu. S krédem „poskytovat vysoce kvalitní vzdělání komukoli, kdekoli“ nabízí internetová stránka projektu více než 6 200 výukových videí uložených na YouTube, a to v disciplínách: matematika, fyzika, chemie, organickáchemie, historie, zdravotnictví a lékařství, finančnictví, ekonomie, biologie, astronomie, kosmologie.“

udacity.com – kurzy především ze světa informačních technologií. Pokud se chcete naučit třeba jak si vytvořit vlastní umělou inteligenci, hurá do toho. Celé to začalo pod hlavičkou Stanford University za financování Charlese Rivera.

www.coursera.org – jedná se o MOOC. Co to je? Zkratka MOOC (z anglického massive open online course, hromadný otevřený online kurz) je označení vzdělávacích kurzů s neomezeným počtem účastníků, ke kterým se přistupuje pomocí webu.

Jako vyhledávač takový MOOC mužete použít tyto stránky www.mooc-list.com.

Na konec jsem si nechal ten nejpodstatnější nástroj www.google.com. Naučíte-li se jej používat,najdete si vše potřebné pro studium sami. Člověk je omezen jen vlastní fantazií a pokud máte s vyhledáváním problémy, doporučuji najít si některý z kurzů jak vyhledávat třeba právě na www.naucmese.cz.

Pokud máte tipy na další super nástroje pro online učení, napište mi prosím. Stejně tak pokud se Vám článek líbí nebo máte připomínky, s chutí mě kontaktujte  🙂