IT konzultant - help
Poslední dobou jsem probíral možnosti poradenství s jednotlivci i zástupci firem a zjistil jsem velmi překvapivou věc – totiž že jen málokdo ví, k čemu může být takový poradce užitečný a jak může firmě ušetřit peníze, čas a energii. To mě motivovalo k sepsání tohoto článku na téma, proč vlastně IT konzultanta najmout a zda se to vyplatí.  Pokud máte dotazy nebo připomínky, napište mi (kontakt).

 

Proč najmout IT konzultanta?
 
1. Konzultant může být najat pro svou odbornost a zkušenosti
Proč? Pokud jste firma, která hledá řešení nějakého problému, je dobré najmout si člověka, jenž tento problém již úspěšně vyřešil pro jinou firmu.

 

2. Konzultant může být najat na identifikaci problémů
Někdy jsou zaměstnanci příliš blízko problémové situace uvnitř organizace, než aby byli schopni problém identifikovat. Pak IT konzultant přijíždí na svém bílem koni, aby je zachránil.

 

3. Konzultant může být najat k doplnění zaměstnanců
Někdy firma zjistí, že může ušetřit desítky tisíc měsíčně najmutím konzultanta, který je aktuálně potřeba, než když budou „živit“ zaměstnance na full time. Firmy si uvědomují úsporu dalších financí, kdy nemusejí platit externím konzultantům zaměstnanecké benefity a dávky (sociální, zdravotní). I přesto, že výdaje na konzultanta jsou obecně vyšší než plat zaměstnance, z dlouhodobého hlediska je ekonomicky výhodnější najmout poradce.

 

4. Konzultant může být najat, aby působil jako katalyzátor
Přiznejme si to – nikdo nemá rád změny a pracovní prostředí není výjimkou. Ale někdy je změna nutná a konzultant může být ten, kdo uvede věci do pohybu. Jinými slovy, poradce může dělat věci bez obav z nastavené podnikové kultury, morálky zaměstnanců a dalších překážek, s nimiž se potká na své spanilé jízdě, když se organizace snaží zavést změny.

 

5. Konzultant může být najat, aby poskytl nezbytnou/chybějící objektivitu
Kdo jiný je způsobilý k identifikaci problému než poradce? Dobrý poradce poskytuje objektivní pohled a může vnést svěží brízu do zakalených vod firemní rutiny. To vše bez obav z toho, co si mohou myslet o výsledcích a prostředcích k jejich dosažení lidé uvnitř organizace.

 

6. Konzultant může být najat, aby učil
V dnešní době je velká poptávka po konzultantech, kteří naučí zaměstnance dobře ovládat a využívat nové programy, aplikace, technologie. Konzultant může být požádán, aby naučil zaměstnance různé dovednosti. Poradce musí být ochoten držet krok s novými objevy v oblasti informačních technologií – a být připraven učit nové klienty to, co potřebují, aby zůstali konkurenceschopní.

 

7. Konzultant může být najat, aby přinesl nový život do organizace
Firmy dnes rychleji než kdy dříve potřebují uvádět v život nové nápady a inovace, které fungují. Hledají někoho, kdo pomůže
s realizací změny a uskutečněním nových nápadů, idejí a inovací. Potřebují kreativce, který citlivě a úspěšně provede resuscitaci stagnujícího byznysu.

 

8. Konzultant může být najat, aby přinesl kontakty a dokonce nový byznys
Dobrý konzultant má kontakty na schopné odborníky ze své oblasti, kteří vyřeší problémy a výzvy v krátkém čase, a umožní tak realizaci složitých úkolů. Zároveň může konzultant firmu upozornit na nové možnosti a oblasti její činnosti.-> Najměte si schopného IT konzultanta a ušetříte čas, peníze i energii…

 

zdroj:

Autor: Radek Kitner poradenství pro automatizaci a testování sw